Oświadczenie o statusie cudzoziemca w spółce z o.o. w S24

Błażej Sarzalski        22 stycznia 2018        10 komentarzy

Ponieważ rejestracja spółki z o.o. przez internet skutecznie przedłużana jest ostatnimi czasy, ze względu na to, że w praktycznie większości przypadków należy złożyć osobne, papierowe, oświadczenie o tym, czy spółka jest cudzoziemcem w rozumieniu ustawy o nabywaniu nieruchomości przez cudzoziemców, postanowiłem podrążyć sprawę.

Dla wyjaśnienia: od kilku miesięcy rejestrując spółkę należy składać oświadczenie o jej statusie rezydenta lub cudzoziemca na potrzeby ustawy o nabywaniu nieruchomości przez cudzoziemców, system S24 nie daje takiej możliwości, w tradycyjnych (papierowych) formularzach taka możliwość istnieje, dlatego też osoby, które nie mają kwalifikowanego podpisu elektronicznego weryfikowanego za pomocą ważnego certyfikatu (a takich jest większość), korzystać muszą z papierowej formy.

Nie jest to niestety pierwszy raz, kiedy system elektronicznej rejestracji spółki z o.o. nie przystaje do regulacji prawnych.

Postanowiłem zwrócić się w tej sprawie do Ministerstwa Sprawiedliwości, pytając:

Czy i kiedy Ministerstwo Sprawiedliwości doprowadzi do dostosowania obowiązującego systemu elektronicznej rejestracji spółek do przepisów wymagających złożenie oświadczenia o cudzoziemskim statusie spółki na potrzeby ustawy o nabywaniu nieruchomości przez cudzoziemców?

Pani Wioletta Olszewska, Naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji w Biurze Ministra Sprawiedliwości odpowiedziała:

Zakładamy, że prace nad dostosowaniem Systemu S24 zakończą się do końca pierwszego kwartału br.

Nie pozostaje nic innego, jak trzymać za słowo.

{ 10 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

Przemysław Styczeń 22, 2018 o 22:28

Szkoda że podatnik nie może wybrać sobie dowolnie terminu w którym dostosuje się do obowiązujących przepisów….

Błażej Sarzalski Styczeń 25, 2018 o 15:21

Dobre :)))

Sławomir Styczeń 25, 2018 o 22:20

Nie wierzyłem do końca o braku możliwości złożenia oświadczenia przez system s24. Spędziłem wiele godzin nad rozwiązaniem poszukując stosownego zapisu w treści dostępnych tam formularzy. Sądziłem, że najłatwiej byłoby zmodyfikować załącznik o objęciu udziałów.
Niewiarygodne jaki to ogromny problem dołożyć stosowny dokument. Nie jestem profesjonalnym informatykiem, ale moje wyobrażenie o tej czynności sprowadza się do nakładu kilku godzin pracy.
Smutne…

Dariusz Styczeń 27, 2018 o 14:21

Najprościej i najłatwiej jest zmodyfikować formularz wniosku o wpis rozwiązując zagadnienie identycznie jak zapytanko o pokrycie kapitału zakładowego (pokrycie przed zgłoszeniem wniosku czy notka w KRS „kapitał nie został pokryty”). No ale to byłoby zbyt oczywiste i nie pozwoliłoby na utylizację kilku banieczek EUR, zapewne w ramach funduszy UE bo to przecież eKRS, to odkrycie na miarę wynalezienia koła…

Łukasz Styczeń 28, 2018 o 13:00

Skoro już ten świat taki zinformatyzowany, to może wobec braku odpowiedniego oświadczenia w S24 można złożyć pismo ogólne do sądu rejestrowego poprzez platformę ePuap? Co prawda nie będzie to ePuap spółki ale osób fizycznych będących członkami zarządu tej spółki. W piśmie ogólnym mogą wpisąć, iż oświadczenie skłądają działając jako zarząd. Co o tym sądzicie?

Błażej Sarzalski Styczeń 29, 2018 o 09:28

Na stronach sądów jest często informacja, że epuap nie znajduje zastosowania w postępowaniu regulowanym przepisami KPC. Czy nie znajduje? Cóż… 🙂

Najpewniejszy sposób to pchnąć pismo/oświadczenie pisemnie.

Justyna Styczeń 30, 2018 o 01:55

Jestem właśnie w trakcie wypełniania dokumentów aby otworzyć Spółkę zoo przez S24. Członkowie zarządu i wspólnicy to obywatele Polski z numerem PESEL czy wtedy również wymagane jest to oświadczenie? Czy można przesłać te oświadczenia w formie papierowej do sądu jeszcze przed otrzymaniem wezwania tak aby przyśpieszyć całą procedurę?

Błażej Sarzalski Styczeń 30, 2018 o 10:29

Można, należy podać sygnaturę wniosku.

Jakub Luty 13, 2018 o 16:06

Panie Błażeju, czy posiada Pan wiedzę, czy warszawski sąd rejestrowy w przypadku rejestracji spółki z o.o. przez internet (bez załączania oświadczenia o statusie cudzoziemca podpisanego kwalifikowanym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego certyfikatu) zanim wpisze spółkę z o.o. do rejestru wzywa wnioskodawcę do przedłożenia oświadczenia o statusie cudzoziemca? W poznańskim sądzie rejestrowym spółki z o.o. (pomimo braku takiego oświadczenia) są wpisywane bez wzywania do uzupełnienia braku, i to w czasie ok. 2/3 dni roboczych od wysłania wniosku. Szykuję się do rejestracji spółki w XIII wydziale KRS SR dla m.st. Warszawy, i ciekawi mnie jak to wygląda w stolicy.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Jakub

Błażej Sarzalski Luty 13, 2018 o 17:33