„Podwójne” oświadczenia o wniesieniu kapitału zakładowego

Błażej Sarzalski        28 października 2014        30 komentarzy

Dochodzą mnie słuchy, że sądy rejestrowe wymagają, przy elektronicznej rejestracji spółki, niezależnie od tego, czy zaznaczy się w systemie S24 opcję, że kapitał został wniesiony, pisemnego, „papierowego” oświadczenia o tym, że kapitał został wniesiony. Czy są podstawy prawne dla tego typu działań?

Czas się temu przyjrzeć. Uwaga, przytaczam przepis (choć go przycinam, co by krócej było).

Art. 167. § 1. Do zgłoszenia spółki należy dołączyć: (…)2) oświadczenie wszystkich członków zarządu, że wkłady na pokrycie kapitału zakładowego zostały przez wszystkich wspólników w całości wniesione  (…)
§ 4. Przepisów § 1-3 nie stosuje się do zgłoszenia spółki, której umowę zawarto przy wykorzystaniu wzorca umowy. Do zgłoszenia tej spółki należy dołączyć, sporządzone na formularzach udostępnianych w systemie teleinformatycznym: (…) 3) oświadczenie wszystkich członków zarządu opatrzone podpisem elektronicznym, że wkłady pieniężne na pokrycie kapitału zakładowego zostały przez wszystkich wspólników w całości wniesione, jeżeli wkłady zostały wniesione najpóźniej w chwili zgłoszenia spółki.
§ 5. Zarząd spółki, o której mowa w § 4, w terminie siedmiu dni od dnia jej wpisu do rejestru, składa do sądu rejestrowego:
1) oświadczenie wszystkich członków zarządu, że wkłady pieniężne na pokrycie kapitału zakładowego zostały przez wszystkich wspólników w całości wniesione, jeżeli oświadczenie takie nie zostało dołączone do zgłoszenia spółki (…)

Pisząc w skrócie – jeżeli podczas rejestracji spółki w trybie S24, został wniesiony wkład, niejako „do kasy” i oświadczenie w tym przedmiocie zostało złożone w trybie elektronicznym, to brak jest podstaw do żądania ponowienia tego oświadczenia, tym razem w formie pisemnej. Przepis jest tak jasny, że ciężko go interpretować inaczej.

P.S. Może zauważyliście zmianę szaty graficznej bloga. Ja sam nie mogę się jeszcze przyzwyczaić, ale mam wrażenie, że jest trochę bardziej czytelna. Dajcie znać co myślicie!

{ 30 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

Robert Październik 28, 2014 o 14:30

może to dlatego, że niektórzy rzeczywiście wnoszą podwójny kapitał ? Najpierw podpisują krwią serdeczną u notariusza, że wnieśli gotówką do kasy, a następnie… po kilku dniach przelewają te same kwoty z prywatnych rachunków bankowych na konto spółki 🙂

Błażej Sarzalski Październik 28, 2014 o 15:04

O jak przelewają to w ogóle dobrze 🙂

Paweł Judek | blog o prawie transportowym Październik 28, 2014 o 14:35

To trzeba w ogóle wpłacać kapitał zakładowy? Mając od lat do czynienia z dłużnikami- spółkami z o.o. mam wrażenie, że ten zwyczaj się nie przyjął 🙂

Błażej Sarzalski Październik 28, 2014 o 15:02

Cóż 🙂 Ostatnio pewien księgowy mówił mi, że zawsze z przymrużeniem oka mówi o tym wpłacaniu swoim klientom, więc może coś jest na rzeczy. Ale nie pochwalamy Pawle, prawda?

Księgowy Rybnik Grudzień 1, 2014 o 23:29

W rozmowie z pracownicą SR w Gliwicach usłyszałem, że Sąd przyjmuje tylko oświadczenia o pokrytym kapitale zakładowym, nie mają czasu/możliwości/ochoty tego sprawdzać.

Aleksandra Październik 28, 2014 o 23:21

Panie Błażeju dziękuję za odpowiedź. Jestem również pełna podziwu dla nowego layoutu Pana bloga. Przejrzysty i czytelny-można szybko znaleźć żądany artykuł. Kończąc moją laurkę – strona profesjonalna a Pańska pomoc -bezcenna.
Pozdrawiam.

Błażej Sarzalski Październik 29, 2014 o 09:04

Pani Aleksandro, lubię laurki, szczególnie że dzieciaki mam jeszcze zbyt małe, żeby one mi przynosiły, więc chwilowo przyjmuję wszystkie ;))

Piotr Grudzień 25, 2014 o 16:57

Chciałbym podzielić się swoją sytuacją oświadczenia o wpłaceniu kapitału zakładowego. Zarejestrowaliśmy spółkę 23 grudnia ( wpis do KRS ) korzystając z systemu S24. Jedynym obowiązkiem było złożenie wzorów podpisów oraz oświadczenia o wpłacie kapitału zakładowego.
Składając wzory podpisów, zapytaliśmy o NIP, który nie był przyznany, a był nam potrzebny do założenia konta, urzędnik w sądzie mówił, że to kwestia czasu. Upewniliśmy się, że mamy 7 dni na wniesienie kapitału i dostarczenie oświadczenia, jednak urzędnik zasugerował 3 razy, żeby (mimo braku wkładu!) załatwić wszystko od razu, i dał nam pismo do podpisania, nie miałem ochoty tego podpisywać, ale stwierdziliśmy, że skoro dzisiaj dadzą nam NIP, zrobimy konto i wpłacimy pieniądze. Jest inaczej, mineło 4 dni, NIP nie został przyznany ze względu na świeta, a jednczenie nie wpłaciliśmy kapitału. Nie chcemy rozwiązywać spółki i zakładać nową (szkoda 600zł). Czy można pójść do sądu, napisać wniosek o wycofanie oświadczenia o wpłacie kapitału, i złożyć nowe kiedy już dostaniemy NIP i zrobimy konto – czyli wtorek ? – Akurat minie 7dni.
Nie chce być odpowiedzialny za zobowiązania spółki…

Michał Grudzień 25, 2014 o 20:42

Spokojnie Piotrze, bez stresu. 🙂 Wprawdzie nie wiemy jakie dokładnie złożyłeś oświadczenie w Sądzie (czy było tam sformułowanie o wpłacie na rachunek bankowy, czy tylko o pokryciu kapitału zakładowego?) Jaka jest odpowiedzialność za składanie fałszywych zeznań to Błażej najlepiej z nas wie, ale w końcu są święta, więc bez straszenia! 🙂

Jeżeli oświadczenie dotyczyło pokrycia kapitału zakładowego, to nie musi być on zdeponowany tylko i wyłącznie na rachunku bankowym. W spółce może być prowadzony obrót gotówkowy i równie dobrze pieniądze mogą być w kasie spółki.

W praktyce może to być Twoja ulubiona szuflada pod adresem siedziby spółki. 😉 W rzeczywistości Sądowi potrzebne jest tylko oświadczenie Zarządu i nie jest znany w kręgu moich znajomych przypadek, aby ktoś z sądu szukał kapitału zakładowego, czy to w kasie, czy to na rachunku bankowym. Możliwe jest też teoretycznie, aby tych pieniędzy w ogóle nie było, aczkolwiek wtedy spółka nie będzie mogła nic kupić. 😉 Co nie znaczy, że takie przypadki się nie zdarzają – Błażej kiedyś pisał o spółkach zakładanych od razu na sprzedaż. 🙂

Błażej Sarzalski Grudzień 28, 2014 o 20:28
Piotr Luty 25, 2015 o 22:46

Panowie, dziękuję bardzo za odpowiedzi i pomoc.
Niestety nie mieliśmy szczęścia przy zakładaniu tej spółki od samego początku, najpierw błąd systemu KRS zmusił nas do ponownego założenia wniosku, potem awaria systemu który przydzielał NIP ( mimo S24 przydzielono nam NIP po 2 tygodniach!), przez co kontrahent dla którego spółka była założona rozmyślił się z podpisania umowy, a teraz….
Znowu wróciła sprawa wniesienia wkładu. Mimo tego, że dostarczyliśmy pismo, po 2 miesiącach przyszło „wszczęcie postępowania przymuszającego” i „wezwanie uczestników do złożenia oświadczenia wszystkich członków zarządu, że wkłady pieniężne na pokrycie kapitału zakładowego zostały przez wszystkich wspólników w całości wniesione, albowiem oświadczenie takie nie zostało dołączone do zgłoszenia spółki.”
„W terminie 7 dni pod rygorem nałożenia grzywny przewidzianej przepisami kodeksu postępowania cywilnego egzekucji świadczeń niepieniężnych na podstawie art. 24 ust 1 ustawy o KRS.”

Problem polega na tym, że wniesiemy to oświadczenie, jednak bez kopii dla nas. ( nie mamy dowodu)
Oświadczenie miało treść „zarząd …. sp.z o.o. krs… w osobach – prezez i członek XY. oświadcza, że wkłady na pokrycie kapitału zakładowego zostały w całości wniesione przez wszystkich wspólników.

pytanie: czy powinniśmy po prostu zanieść jeszcze raz to oświadczenie, czy skorzystać z pouczenia i wnieść do sądu skargę. ( Pouczenie – Na niniejsze postanowienie zarządzenie służy skarga do sądu rejonowego, skargę należy wnieść do sądu, który wydał zaskarżone orzeczenie w terminie tygodnia od daty doręczenia wraz z uzasadnieniem)

Michał Luty 25, 2015 o 23:16

Co do wycofujących się klientów szczerze polecam zasadę „najpierw umowa, potem praca” 🙂 Wiem, wiem mądry Polak po szkodzie, ale czasami nawet sympatyczni początkowo ludzie okazują się wredni.

Co do oświadczenia i jako osoba spoza kręgów prawniczych prawdopodobnie zaniósłbym jeszcze raz i zapomniał o temacie. Oczywiście tym razem z kopią dla spółki i koniecznie z pieczątką z kancelarii „wpłynęło dnia..” 🙂

Błażej pewnie zna jakieś sztuczki, ale bez dowodu w postaci kopii potwierdzającej wpłynięcie do sądu chyba ciężko się skarży orzeczenie. 🙂

Błażej Sarzalski Luty 26, 2015 o 09:40

Idźcie przejrzeć akta rejestrowe. Może jest ale się zawieruszyło? Jak nie ma to nie ma co się kopać z koniem tylko dołączyć oświadczenie.

Natalia Marzec 3, 2015 o 20:48

Witam,
A ja mam takie pytanie, czy zakładają spółkę w sposób tradycyjny tzn. aktem notarialny, w którym mam pkt. „udziały zostały pokryte w całości wkładem pieniężnym” muszę dołączyć również dodatkowo oświadczenie o pokryciu kapitału w gotówce czy wystarczy ten pkt. w akcie?
Odrazu nasuwa mi się kolejne pytanie czy jeżeli w akcie mam pkt. : stawiający poza niniejszą umową powołują na prezesa zarządu Pana X, na wiceprezesa Pana Y czy również dodatkowo muszę dołączyć uchwałę o powołaniu zarządu?
Przepraszam z góry jeżeli, pytanie moje są głupie i nie na miejscu.

Błażej Sarzalski Marzec 4, 2015 o 11:35

Pani Natalio, nie ma głupich pytań – nie każdy musi się na tym znać. Takie oświadczenie jest potrzebne, bo czym innym jest oświadczenie wspólników co do pokrycia wkładów, a czym innym oświadczenie zarządu. Jeżeli w akcie notarialnym powołano zarząd to nie trzeba osobnego dokumentu o powołaniu zarządu.

Natalia Marzec 13, 2015 o 19:36

Dziękuję bardzo za pomoc.

Łukasz Marzec 13, 2015 o 17:42

Witam serdecznie,
Założyliśmy spółkę w trybie S24 wszystko poszło ładnie i sprawnie. Założyliśmy konto bankowe i każdy udziałowiec opłacił odpowiadającą jemu część kapitału, czyli kapitał został wniesiony. Więc drugiego dnia pomaszerowałem do Sądu z oświadczeniem i złożyłem oświadczenie o wniesieniu kapitału zakładowego. Minęły prawie dwa tygodnie, a w odpisie pobieranym ze strony cały czas istnieje informacja: „Kapitał nie został pokryty”.
Ile czasu sąd ma na wykreślenie tej informacji? Czy muszę składać jeszcze jakieś dodatkowe wyjaśnienia?

Pewnie w ostateczności znowu będę musiał wybrać się do sądu aby to wyjaśnić, ale nie wiem ile mają na to czasu.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Michał Kwiecień 9, 2015 o 11:15

Dzień dobry. Mam pytanie co do zmian po 15 stycznia 2015 r. i rejestracji w trybie S 24.
Spółka została zarejestrowana. Oświadczenie o pokryciu kapitału zakładowego zostało wygenerowane w S24. Czy po zarejestrowaniu spółki w KRS powinienem jeszcze złożyć dodatkowo w terminie 7 dni – oświadczenie członków zarządu o zgodzie na pełnienie funkcji? oraz adresy członków zarządu?. Ze zmienionego art. 167 ksh wynika, że nie. Jednakże widziałem kilka wpisów na innych blogach, które wskazują na odwrotną praktykę. Stąd też mam wątpliwość. Proszę o rozwianie wątpliwości.

Błażej Sarzalski Kwiecień 10, 2015 o 08:31

Nie znam innej praktyki, ale to że jej nie z nam, nie oznacza, że ktoś jej nie stosuje.

Michał Kwiecień 15, 2015 o 08:19

Bardzo dziękuję. Zostanę przy 167 ksh.

Jacek Sierpień 7, 2015 o 11:22

Na pierwszej stronie do rejestracji w trybie S24 spółki z o.o. jest instrukcja zawierająca zdanie:
„W terminie 7 dni od dnia wpisu spółki do rejestru wymagane jest pokrycie kapitału zakładowego oraz złożenie w sądzie wzoru podpisów.”
A zgodnie z nowelizacją wzory podpisów nie są już wymagane.
To też ta subtelna różnica między teoria a praktyką?
🙂

Błażej Sarzalski Sierpień 7, 2015 o 11:24

Cóż 🙂

Dominika Kwiecień 5, 2016 o 16:15

Jak otrzymać zwrot opłaty za wniosek w przypadku decyzji o zwrocie wniosku?
Złóż do właściwego wydziału KRS pismo o zwrot poniesionych kosztów. Wskaż numer sygnatury sprawy oraz numer konta, na który ma być dokonany zwrot opłaty.

i tu moje pytanie, do tych którzy mieli taką sytuację.
Skoro w decyzji odmownej z sądu otrzymałam informację o zwrocie kosztów poniesionych na rejestracje w trybie 24h to automatycznie zwrócą mi tą kwotę czy muszę jeszcze wystepować z jakimś wnioskiem?

Błażej Sarzalski Kwiecień 5, 2016 o 19:03

Teoretycznie nie, w praktyce – ja bym o sobie przypominał 🙂

Ala Kwiecień 6, 2016 o 16:46

Czy w przypadku późniejszego wniesienia kapitału (rejestracja S24) i składania oświadczenia do KRSu należy opłacić zgłoszenie? Ile?

Błażej Sarzalski Kwiecień 7, 2016 o 08:47

Nic 🙂

Jakub Luty 27, 2017 o 20:49

Panie Błażeju, czy jeśli nie złożyło się oświadczenia przy rejestracji spółki S24, to można to zrobić następczo w formie elektronicznej czy jednak trzeba wniosek elektroniczny (już raz podpisany przy użyciu podpisu elektronicznego) wysłać pocztą? Bo wg mnie brak podstaw do żądania wersji papierowej, a jednak w systemie S24 nie można takiego wniosku wysłać (mimo, że można go podpisać).

Błażej Sarzalski Luty 28, 2017 o 09:15

Są podstawy do przesłania wersji papierowej – nie pomnę już przepisu, ale obowiązuje on od początku wdrożenia S24.

Bassia Marzec 13, 2017 o 00:05

Czy wystarczy samo oświadczenie podpisane elektronicznie – wydrukowane czy trzeba złożyć to jakozalacznik wniosku ? – jesli tak to jaki druk krs ?

Błażej Sarzalski Marzec 13, 2017 o 09:16

Wystarczy samo oświadczenie elektroniczne, albo wydrukowane. Nie ma żadnych druków.